11.12.2013
Sayın Üyemiz,
Bilindiği üzere, Birliğimiz ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 08.03.2013 tarihli protokol ile Birliğimiz üyelerinin Tapu Sicil ve Kadastro verilerine TAKBİS aracılığıyla elektronik ortamda ulaşmalarına dair işbirliği yapılmasına karar verilmiştir. Takbis Sistemine erişim protokolün 2. maddesinde açıklandığı üzere değerleme faaliyeti ile iştigal etmekte olan TDUB üyelerini kapsamaktadır.
Bu kapsamda da, aşağıda farklı niteliklere haiz Birliğimiz üyelerine, erişimin açılabilmesi için gerekli evraklar sıralanmıştır.
TAKBİS erişimi talep Birliğimiz üyelerinin, hangi statüde olduğunu belirleyerek, o statü için talep edilen evrakları teminle Birliğimiz merkezine 30.12.2013 tarihi mesai bitimine kadar, posta veya kargo ile ulaştırmaları gerekmektedir.
A) SPK Listesindeki Değerleme Kuruluşu personeli değerleme uzmanlarından/konut değerleme uzmanlarından talep edilecek belgeler
1) Hem şirket ve hem de değerleme uzmanı tarafından imzalanacak taahhütname (Taahhütname 1).
2) Değerleme faaliyetini çalıştığı süre ile aldığı göreve ilişkin Şirket yetkililerince imzalanmış açıklayıcı yazı,
3) SSK işe giriş bildirgesi formu,
4) Şirket tarafından verilecek, ilgili personelin TAKBİS sorgulamasına yetkili olduğuna dair yazı (Noter beyanı olarak düzenlenecektir)
B) Değerleme uzmanlığı faaliyeti lisanslı olmayan şirketin ortağı olarak yerine getiriliyor ise;
1) Hem şirket ve hem de şirket ortağı olan değerleme uzmanı tarafından imzalanacak taahhütname (Taahhütname 1) (Noter onaylı olacaktır)
2) Ortaklık ilişkisini ve ortağı olunan şirketin esas sözleşmesinde gayrimenkul değerlemesi faaliyet konusunun yer aldığını gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,
3) Bağkur belgesi (başka bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı ise ilgili belge),
4) Vergi levhası,
5) Değerleme hizmeti verilen değerleme kuruluşu ya da müşteri ile yapılan sözleşme örnekleri
6) Değerleme hizmeti karşılığı düzenlenen fatura örneği (en az 3 adet)
C) Değerleme uzmanlığı faaliyeti, şahıs şirketi bir vergi mükellefi olarak yerine getiriliyor ise;
1) Değerleme Uzmanı tarafından imzalanacak taahhütname (Taahhütname 2) (Noter onaylı olacaktır)
2) Değerleme hizmeti verilen değerleme kuruluşları ya da müşterilerle yapılan sözleşme örnekleri
3) Bağkur belgesi (başka bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı ise ilgili belge),
4) Vergi levhası,
5) Aday tarafından hazırlanmış şahıs şirketi olarak değerleme hizmeti karşılığında düzenlenen serbest meslek makbuzu örnekleri (en az 3 adet).
D) Değerleme uzmanlığı faaliyeti, lisanslı olmayan şirket veya şahıs şirketi çalışanı/bağlı olarak yerine getiriliyor ise;
1) Hem şirket ve hem de değerleme uzmanı tarafından imzalanacak taahhütname (Taahhütname 1) (Noter onaylı olacaktır)
2) Çalıştığı Lisanslı olmayan Şirket veya Şahıs Şirketi’nin esas sözleşmesinde gayrimenkul değerlemesi faaliyet konusunun yer aldığını gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,
3) SSK işe giriş bildirgesi ya da var ise Bağ-Kur Belgesi/ Vergi levhası
4) Lisanslı olmayan Şirket veya Şahıs Şirketi’nin değerleme hizmeti verdiği değerleme kuruluşu ya da müşteri ile yaptığı sözleşme örnekleri
5) Lisanslı olmayan Şirket veya Şahıs Şirketi’nin değerleme hizmeti karşılığı düzenlediği fatura örneği (en az 3 adet)
6) Lisanslı olmayan Şirket veya Şahıs Şirketi tarafından TAKBİS sorgulamasına yetkili olduğuna dair yazı (Noter beyanı olarak düzenlenecektir)
Ayrıca, Birliğimiz internet sayfasında 21 Ekim 2013 tarihinde yayımlanan “Birliğimiz Üyeleri ile Değerleme Kuruluşlarının TAKBİS’e Online Erişimine Dair Açıklamalar” başlıklı duyuruda yer alan koşulları sağlamanız ve ilgili duyuruda belirtilen hususları kabul etmeniz gerekmektedir. Söz konusu duyurunun 5,6 ve 7.maddeleri şöyledir:
5) Protokol hükümleri gereğince elektronik ortamda tapu sicil bilgilerine erişimlerine olanak sağlanacak değerleme uzmanları ve değerleme kuruluşlarını belirleme yetki ve sorumluluğu Birliğimize verilmiş olduğundan; Birliğimize aidat veya katkı payı borcu bulunan üyelerimiz ile değerleme kuruluşları sistemden yararlanamayacaktır. Bu nedenle Birliğimize karşı yasal ödentilerini tamamlamamış olup sistemden yararlanmak isteyenlerin bu yükümlülükleri ivedilikle tamamlamaları gerekmektedir.
6) Alınan verilerin amaç dışı kullanımından doğacak her türlü hukuki sorumluluk sistemden bilgi alan değerleme kuruluşu ve/veya değerleme uzmanına ait olacaktır. Bu hususta sistemden yararlanacak ilgililerle Birliğimiz arasında, sistemin başlamasıyla birlikte bir sözleşme yapılarak ilgilerden taahhütname ve teminat niteliğinde bir sisteme giriş ücreti alınacaktır. Bunlara dair hususlar daha sonra duyurulacaktır.
7) Uygulamanın başlamasıyla birlikte taşınmaza ilişkin sorgulamalar Birliğimiz tarafından ücretlendirilecektir. Uygulamanın ilk kez başlaması aşamasında şimdilik sadece Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne döner sermaye katkı payı yine bankalara elektronik ortamda yatırılabilecektir. Uygulamanın diğer evrelerinde Birliğimiz tarafından da tüm sorgulamalar ücretlendirilecektir.
Üyelerimize önemle duyurulur.
Saygılarımızla,
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği
Ekler:
- Noterden Onaylı Taahhütname-1
- Noterden Onaylı Taahhütname-2 (sadece C maddesinde belirtilenler)
- Noterden Onaylı Beyan Belgesi (sadece A ve D maddesinde belirtilenler)