Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Onbirinci Olağan Genel Kurul Toplantısı Hakkında – 02.07.2021

02.07.2021

Sayın Üyelerimiz,

Birliğimizin Onbirinci Olağan Genel Kurul Toplantısı, 03.07.2021 Cumartesi günü saat 09:00'da "T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü Küçükbakkalköy Mah. Merdivenköy Yolu Caddesi No:9 Ataşehir / İstanbul" adresinde gerçekleştirilecektir.

1)     Genel kurula katılacak üyelerin yanlarında bulundurması gereken belgeler nelerdir?

Genel Kurula katılacak Üyelerimizin, Fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası içeren kimliklerini yanlarında bulundurmaları ve Oy kullanırken ibraz etmeleri gerekmektedir. (Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biri)

Üyelerimiz Genel Kurul toplantı salonu girişinde Kayıt Masasından hazirun listesini imzalamak suretiyle katılımcı kartlarını alacaklardır. Hazirun listesinin imzalanması sürecinde kalabalıkların oluşmaması amaçlanmaktadır. Bu nedenle hazirun listesi, katılımcı kartında yer alan Seçmen Numarasına göre bölümlenmiştir. Seçmen Numaraları SMS ile iletilmiştir. İletişim bilgilerinin güncel olmaması nedeni ile Seçmen Numaraları ulaşmayanlar için Kayıt Masasının yanında ayrı bir servis verilecektir.

2)     Oy verme işlemleri ne zaman başlayacak ve ne zaman sona erecek?

Üyelerimiz ilgili mevzuatın izin verdiği süreler dâhilinde saat 17:00’ye kadar oy kullanılabilecektir. Genel Kurul’a katılarak oy kullanacak Üyelerimizin belirli bir saatte Genel Kurul’a katılım sağlaması zorunluluğu yoktur. Önemli olan 17:00’dan önce Genel Kurul’a katılım sağlanması ve oy kullanılmasıdır.

3)     Tüzel kişi üye Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları nasıl oy kullanacak?

T.C. Sarıyer 1.İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 01.07.2021 tarih 2021/30 sayılı Kararı ile Birliğimiz Statüsünün 9’uncu maddesi hükümleri çerçevesince;

Gerçek Kişi Üye Hazirun Listesinde yer alanların Genel Kurul toplantısına katılamaması durumunda, usulüne uygun (Noter vekâleti) bir temsilci atamaları mümkün olabilecektir. Vekil olan temsilciler de Hazirun Listesinde yer almalı olup her temsilci sadece bir kişi için oy kullanabilecektir.

Tüzel Kişi Üye Hazirun listesinde yer alan Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları, oy temsilcileri aracılığı ile oy kullanabilecektir. Tüzel kişi hazirun listesinde yer alan kişiler yerine başka kişilerin oy kullanılabilmesi ancak Gayrimenkul Değerleme Kuruluşu tarafından asgari genel müdür yardımcısı unvanına sahip ve değerleme uzmanı sıfatını haiz personeli yetkilendirdiğini ifade eder yazısı ve Gayrimenkul Değerleme Kuruluşu tarafından noterden alınacak noter onaylı vekâletname ile mümkün olabilecektir.

Oy temsilcileri, hem temsil ettiği değerleme kuruluşu adına hem de şahsı adına oy kullanabilecektir.”

4)     Oy verme ve oyların sayılması işlemi nasıl olacak?

Birlik Statüsünün “Genel kurul toplantısı” başlıklı 13’üncü maddesi ikinci fıkrası gereğince oy verme işlemi gizli oy açık tasnif esasına göre yapılacaktır.

Üyelerimiz, SMS ile iletilen Sandıklarda oy kullanabileceklerdir.

5)     Birlik Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu Üyelerinin seçimleri nasıl gerçekleştirilecek ve seçim sonuçları ne zaman ilan edilecektir?

Birlik Statüsünün “Yönetim kurulu ve denetleme kurulunun seçimi” başlıklı 15’nci maddesi ile düzenlenmiştir:

MADDE 15- (1) Yönetim kurulu ve denetleme kurulunun seçiminin yapılacağı genel kurul toplantılarında, seçimlere katılacak Birlik üyeleri ve üyelerin temsilcilerinin listesini, toplantının gündemini, yerini, gününü, saatini ve çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek seçim kurulu başkanı hâkime ilk toplantı tarihinden en az on beş gün önce tevdi edilir. Hâkim gerekli incelemeyi yaparak listeyi ve diğer hususları onaylar, bir sandık kurulu başkanı ve iki sandık kurulu üyesi ile bunlar için birer yedek üye atar. Oy verme işlemi, gizli oy ve açık tasnif esasına göre ve yargı gözetimi altında yapılır. Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip, sandık kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanır. Tutanağın düzenlenmesinden itibaren iki iş günü içinde seçimlere yapılacak her türlü itiraz hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. Kurul, Kanunun uygulanması açısından itiraz hakkına sahip olup, Kurul tarafından yapılan itiraz da aynı şekilde incelenir ve karara bağlanır.

Oy verme işlemleri sona erdikten sonra birleştirme tutanağı Birliğin www.tdub.org.tr internet adresinden yayınlanacaktır. Seçim kurulu tarafından tutanağın düzenlenmesini takiben 2 iş günü içerisinde seçimlere itiraz başvuruları yapılabileceğinden, Birlik internet adresi üzerinden yayınlanan tutanak kesin seçim sonucu olarak değerlendirilmemelidir.

İtiraz süresinin tamamlanmasını takiben varsa itiraz başvuruları seçim kurulu tarafından incelenecek ve karara bağlanacaktır.

Birlik Statüsünün “Genel kurul toplantısı” başlıklı 13’üncü maddesi beşinci fıkrası; “Genel kurul kararları, Kurulun onayı ile bu onayın gecikmesi halinde ise, genel kurul kararlarının Kurula sunulmasını izleyen bir ay içinde yürürlüğe girer. Kararın tümünün veya bazı maddelerinin onaylanması, genel kurulun yeni bir karar vermesini gerektiriyorsa, bu takdirde genel kurul, Kurul tarafından bu durumun Birliğe bildirildiği tarihten itibaren, on beş gün içinde olağanüstü toplantıya çağırılır.” hükmünü içermektedir. Buna göre Sermaye Piyasası Kurulunun, genel kurul kararlarını onaylaması takiben genel kurul süreçleri sona erecek ve yönetim organları görevlerine başlayacaktır.

6)   HES Kodu Uygulaması

Genel Kurul toplantı salonuna girişte HES Kodu Kontrolü uygulaması gerçekleştirilecektir. Üyelerimizin HES Kodlarını hazırlamaları kalabalıkların oluşmasını engelleyecektir.

Sayın Üyelerimize duyurulur.