TDUB 4. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına Dair Bilgilendirme - 30 Aralık 2015

30.12.2015

Değerli Üyelerimiz

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği 4. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, 108 Üyemizin (99 Bireysel Üye, 9 Kurumsal Üye) katılımı ile 27 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Genel kurul toplantımızın, yapıcı eleştiriler, önemli tespit ve çözüm önerileri içeren, katılımcı ve ortak çözüm arayışı eğiliminin ağırlık kazandığı bir havada gerçekleşmesi Birliğimiz ve üyelerimiz nezdinde ayrı bir motivasyon yaratmıştır. Katılım sağlayan ve genel kurulda değerli görüşlerini ileten tüm üyelerimize teşekkür ederiz.

Genel kurul toplantımızda alınan kararlar her ne kadar toplantı tutanağında yer alacak ve internet sayfamızdan erişilebilecek olsa da özellikle toplantıya katılamayan Üyelerimiz için genel kurul toplantımıza dair bu bilgilendirme notunun duyurulmasının yararlı olacağı düşünülmüştür.

Genel kurul toplantımızda; tartışılan, çözümü aranan konular, Üyelerimizin Birliğe yönelik ilettiği eleştiri ve istekleri ile Birlik yönetiminin verdiği mesajlar ve genel yaklaşımı aşağıda özetlenmiştir. Bu konulara dair önümüzdeki süreçte Birliğimiz tarafından Üyelerimizin görüş ve destekleri ile gerekli adımlar atılacak ve bilgilendirmeler yapılacaktır.

Genel kurul toplantımızın sektörümüze hayırlı olmasını diler, bu vesileyle tüm üyelerimizin yeni yılını kutlar 2016 yılında sağlıklı, mutlu, başarılı ve bol kazançlı günler dileriz.

TDUB 4. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına Dair Bilgilendirme

Genel Kurul Toplantımıza katılan üyelerimiz;

1. Değerleme hizmeti veren kişilerin Gayrimenkul Değerleme Lisansına sahip olması, lisansız çalışmanın mutlaka engellenmesi ya da bir geçiş süresi içerisinde lisans alma zorunluluğuna tabi olması yönünde bir düzenleme yapılması, Değerleme Kuruluşları içerisinde de lisansı olmadan çalışanların belirli bir disipline tabi tutulması,

2. Asgari Ücret Tarifesine uyum konusunda özen gösterilmesi, Asgari Ücret Tarifesine aykırı faaliyette bulunanlar hakkında Birliğin, Disiplin Yönetmeliği çerçevesinde cezai yaptırımlarını artırması,

3.  İmar Hakkı Transferi, Gayrimenkul ve Kira Sertifikası ve Kentsel Dönüşüm alanında önümüzdeki günlerde atılması muhtemel adımlarda bireysel Değerleme Uzmanlarının da değerleme faaliyetinde bulunabilmesine yönelik yasal düzenleme yapılması için Birliğimizin girişimlerde bulunması,

4. İstanbul veya büyük şehirlere uzak illerde ikamet eden Birlik Üyelerinin TDUB Eğitim Akademisi eğitimlerinden yararlanabilmesi için uzaktan eğitim çözümlerine de yer verilmesi,

5.  Lisansı olduğu halde sektörde yer almayan, henüz Birliğe olmayan, değerleme sektörü dışına çıkarak başka işler yapan değerleme uzmanları ile iletişime geçilmesi, bu tercihlerinin nedenlerinin araştırılması ve sektöre duyurulması, sektörden beyin göçünün engellenmesi ve değerleme uzmanlarını sektöre çekebilecek çalışmaların yapılması,

6. Değerleme Uzmanları içerisinde, kıdem ve tecrübeye dayalı unvan derecelendirmesi yapılması,

7. TDUB’un sosyal medya ve diğer mecralarda kendisine dair eleştirileri takip ettiği gibi, bu mecralardaki değerleme sektörüne dair mevzuata aykırı uygulama ve ilanları da takip ederek gerekli adımları atması,

8. Bireysel Üyelerin hak ve yararlarının Birlik tarafından daha çok korunması ve Birliğin bu alanda yaptığı çalışmaların sektöre daha çok anlatılması,

9. Son dönemde Birlik tarafından verilen cezaların duyurulması ve sektördeki öz denetim ve öz disiplinin artırılarak sürdürülmesi,

10. Sektörde çözüm ortağı olarak faaliyette bulunan Üyelerimizin sorunlarının çözülmesi ve bu üyelerimizin Birlik yönetimince daha çok dikkate alınması, yönündeki görüş, öneri ve taleplerini dile getirmişlerdir. Genel Kurul’da ifade edilen tüm görüşler, Birliğimiz tarafından dikkate alınacak ve özenle incelenecektir.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve Birliğimiz Statüsü’nün (Statü) “Birliğin görev ve yetkileri” başlıklı 7’nci maddesi ile Birliğimiz, “Üyelerinin faaliyetlerini kolaylaştırmak ve değerlemenin kalitesini artırmak üzere bölgesel ve ülke genelinde gayrimenkul değerleri konusunda veri analiz raporları oluşturmak ve yayımlamak amacıyla gayrimenkul bilgi merkezi kurmak.” ile görevlendirilmiştir. Bu görevin yerine getirilmesi konusunda tüm payları Birliğe ait olmak üzere anonim şirket statüsünde örgütlenme modelinde Gayrimenkul Bilgi Merkezi kurulacağı yönünde, Genel Kurul Gündeminde de yer aldığı üzere bilgi verilmiştir. Gayrimenkul Bilgi Merkezi’nin finansmanı konusunda, gerek kuruluş gerekse faaliyetleri sürecinde Üyelere bir yük getirilmemesinin planlandığı, bu konuda SPK’nın alacağı kararın kısa süre içinde asgari ücret tarifesi içinde yayımlanacağı, bununla birlikte bu merkez ile üyelerimize gelir de yaratacak bir model amaçlandığı Birlik yönetimi tarafından ifade edilmiştir.

Asgari Ücret Tarifesi ile ilgili Birliğimiz çalışmaları, Birliğimize ulaşan Asgari Ücret Tarife Taslağına ilişkin görüş yazımız ve sonrasındaki girişimler hakkında Genel Kurul’a Birlik yönetimi tarafından bilgi verilmiştir. Asgari Ücret Tarifesi gibi sektör ve mesleğimiz açısından hayati öneme sahip bir konuda, müzakere süreçlerinin hala sürdürüldüğü bir ortamda, Birliğimize, konunun tarafları içerisinde olan hatta Asgari Ücret Tarifesinin sahibi konumunda olan kamu kurum ve kuruluşlarına gerçek dışı, hakarete varan söylemlerin hiçbir mantığın ürünü olamayacağı, bu tip davranışların ancak kötü niyetli sistematik bir planın parçası olabileceği, tekrarı halinde zaman geçirmeden hukuki yollara başvurulacağı, Mesleğin itibarını zedeleyici gerçek dışı ithamlar ve söylemlerin bundan sonra daha çok takip edileceği ifade edildi.

Birliğimiz tarafından birçok kez ifade edildiği üzere, bir meslek birliği olarak Birliğimizin önceliği hiçbir zaman sadece Üyelerinin faaliyetlerinden elde edeceği gelirin artırılması olmadığı, Birliğimizin bağımsız, tarafsız, saygın ve bilimsel bir değerleme faaliyeti yapılabilmesi için değerleme hizmet bedellerinin değerine ulaştırılması tespiti ile çalışma ve girişimlerini sürdürmekte olduğu, Asgari Ücret Tarifesi ile ilgili Birliğimiz çalışmalarının bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Birlik yönetimi ayrıca; Birlik Yönetim Kurulunun en üst düzeyde çabaları ve yoğun girişimleri ile SPK ve BDDK yöneticilerinin de sektörümüze açık desteği ile, belki beklentileri tam karşılamasa da sektördeki moralleri artırıcı bir asgari ücret tarifesinin bir kaç gün içinde yayımlanacağına dair üyelerimize bilgi vermiştir.

Asgari Ücret Tarifesinin yukarıda sayılan nedenler ile sektör açısından büyük önem taşıdığı, bu nedenle Asgari Ücret Tarifesine aykırı davranışların kabul edilemeyeceği ve bu alandaki ihlallerde Disiplin Yönetmeliğinin elverdiği cezai yaptırımların derhal uygulanacağı, bu kapsamda cezai yaptırımların uygulanmaya başlandığı ancak itiraz süreçlerinin devam ediyor olması nedeni ile henüz duyuruların yapılamadığı, sürecin tamamlanmasıyla gerekli bilgilendirmelerin yapılacağı hususunda Genel Kurula bilgi verilmiştir.

Genel Kurul Gündemi’nin 9’uncu maddesinde yer alan Meslek Kuralları ile ilgili olarak Birliğimiz Statüsünün “Birliğin görev ve yetkileri” başlıklı 7’nci maddesi (b) fıkrasında “Birlik üyeleri tarafından yürütülen faaliyetlerin adil ve dürüst olması, iş ahlakının ve Birlik üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içinde çalışmalarının sağlanması amacıyla değerleme standartları ve meslek kuralları oluşturarak Kurula bildirmek.” hükmünün yer aldığını, bu madde hükümleri ile meslek kurallarını oluşturmak görevinin Statü ile Birlik Yönetim Kuruluna verilmekte olduğunu ifade edilmiştir. Bu amaçla hazırlanan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Meslek Kuralları Taslağı, tartışılmak üzere Genel Kurul öncesinde dağıtılmış, Genel Kurul’a sunum yapılarak bilgi verilmiştir.

Değerleme Standartları konusunda Birliğimizin çalışmaları hakkında; Birliğin Uluslararası Değerleme Standartları Konseyi’ne (International Valuation Standards Council) üyelik başvurusunda son aşamaya gelindiği, Uluslararası Değerleme Standartlarının hali hazırda uygulamada olan 2013 versiyonunun çevirisinin yapıldığı, bu konuda Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ile ortak bir çalışma yürütüldüğü, 2016 yılı Ocak ayı içerisinde Değerleme Standartlarının Birliğimiz tarafından yayınlanacağı hususunda Genel Kurul’a bilgi verilmiştir.

Birlik yönetimi; sektörde çözüm ortağı olarak faaliyette bulunan üyelerimizin sorunlarının çözülmesi, çözüm ortağı adı verilen ancak sadece çözüm ortağı olarak faaliyette bulunan Üyelerimizle değil sektörün geneliyle ilgili olan bu alanda, gerek sektörün müşterileri, gerek düzenleyici otoriteler ve gerek kendi Üyelerimizden bu uygulamalara dair yapılan eleştiriler çerçevesinde önümüzdeki dönemde önemli adımlar atılacağının, bu konularda SPK ve BDDK yetkilileri ile çalışmaların sürdürüldüğü bilgisi verilmiştir. Birlik yönetimi ayıca bu alanda atılacak tüm adımların sektörün görüşü alınarak şeffaf şekilde yapılacağını aktarmıştır.

Birlik yönetimi bu alanda planlanan adımlara dair şu örnekleri sıralamıştır:

Bir değerleme kayıt sisteminin kurulması, lisans belgesi olmayan çözüm ortakları için kapsamlı bir eğitim şartı getirilmesi ve belirli bir geçiş süreci içinde lisanssız olarak hiçbir surette bu sektörde değerleme faaliyetinde bulunulamaması için düzenleme yapılması,

Değerleme kuruluşlarındaki kadrolu çalışan – çözüm ortağı dağılımına dair yine bir geçiş süreci içinde düzenleme yapılması, çözüm ortaklarının değerleme kuruluşlarına, değerleme kuruluşlarının da çözüm ortaklarına karşı hak ve çıkarlarının gözetilebileceği bir yapının kurulması.