Konut Nitelikli Gayrimenkuller İçin İyi Uygulama Kılavuzu (İUK 311) Eğitimi Hk.

18.11.2022

Sayın Üyelerimiz,

Birlik Statüsünün ‘’Yönetim kurulunun görev ve yetkileri’’ başlıklı 17’nci maddesinin birinci fıkrası (ç) bendi ‘’Değerleme standartları ve meslek kurallarını Kurulun da uygun görüşünü alarak oluşturmak, bunları yayımlamak ve gözden geçirmek’’ hükmünü içerdiği; bunun yanı sıra Sermaye Piyasasında Faaliyette bulunacak Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları Hakkında Tebliğ (III-62.3)’in 23’üncü maddesinin ikinci fıkrasında; ‘’ Değerleme raporlarının hazırlanmasında Birlik tarafından hazırlanan rehberler ile İyi Uygulama Kılavuzlarından yararlanılır.’’ hükmünün bulunduğu belirtilmiştir.

Bu kapsamda Birlik Standartlar Komitesi tarafından hazırlanan ‘’Konut Nitelikli Gayrimenkuller İçin İyi Uygulama Kılavuzu (İUK 311)’’ nıun Birlik Yönetim Kurulunun 09.09.2022 tarihli toplantısında alınan 93 sayılı karar ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun uygunluğuna sunulduğu; Kurul Karar Organı’nın 06.10.2022 tarih ve 58/1465 sayılı toplantısında anılan kılavuzun yayınlanmasının uygun olacağı hususu yönündeki kararının Birliğe bildirildiği belirtilmiştir. İUK 311 Birlik internet sitesinde yayınlanmıştır.

Türkiye Değerleme Birliği Uzmanları Statüsü Birliğin Görev ve Yetkileri başlıklı 7’inci maddesi b fıkrası; Gayrimenkul piyasasının ve gayrimenkul değerleme faaliyetlerinin gelişmesini sağlamak üzere araştırmalar yapmak, tanıtım, seminer, toplantı, eğitim, reklam faaliyetleri düzenlemek, sertifika vermek, üyelerinin mesleki faaliyetlerinde etkin bir denetim mekanizması kurmak, üyelerin sicil bilgilerinin tutulmasını sağlamak ve üyelerinin mesleki faaliyetlerinin denetimi ile üye sicil bilgilerinin tutulmasına yönelik olarak üyelerinden bilgi ve veri toplamak. hükmünü içermektedir.

Bilindiği üzere başta değerleme mesleği olmak üzere geniş anlamda gayrimenkul sektörü paydaşları insan kaynağının; bilgi, beceri ve yeterlilik seviyesini artıracak, mesleki yenilik ve gelişmelerden haber alma ve uyum süreçlerini kısaltacak, sektöre dâhil olacak değerleme uzman yardımcılarını mesleki anlamda hazırlayacak ve kişisel gelişim süreçlerine yön verebilecek seviyede eğitimler düzenlemek üzere 2015 yılında TDUB Eğitim Akademisi faaliyete geçirilmiştir. Eğitim Akademisi;

           Günümüzde ve gelecekte değerleme sektörünün ihtiyaç duyacağı insan kaynağının mesleki donanımını artırmak,

           Birliğin, Statü kapsamında görev alanına girecek tüm konularda en üst düzeyde ve kalitede hizmet verilebilmesi amacıyla inceleme ve araştırma yapmak, yaptırmak,

           Sektörün insan kaynaklarını oluşturma ve geliştirme ile ilgili sertifikasyon, eğitim ölçme ve değerlendirme sistemlerinin kurulması için gerekli yatırımlar yapmak amaçlarını gerçekleştirmek üzere kurulmuştur.

Tüm bu amaçların gerçekleştirilmesi hedefiyle Eğitim Akademisi tarafından birliğimiz gerçek kişi üyeleri için ‘’Konut Nitelikli Gayrimenkuller İçin İyi Uygulama Kılavuzu (İUK 311) Eğitimi’’ hazırlanmıştır.

Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları, değerleme kadrosunda bulundurdukları Kadrolu, Konut ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarına her bir gerçek kişi ayrı ayrı olmak üzere 4 Aralık 2022 tarihine kadar söz konusu eğitimi tamamlamalarını sağlamak zorundadır.

Ayrıca firmalar sözleşme ihdas etmek suretiyle çalıştıkları gerçek kişi değerleme uzmanlarının bu eğitimin tamamlaması ile ilgili takibi yapmak ile yükümlüdür.

4 Aralık 2022 tarihinden itibaren disiplin süreçleri bu kılavuza göre yürütülecek olup, süreç birliğimiz tarafından hassasiyetle takip edilecektir.

Eğitimin içeriği, ödeme bilgileri ve eğitim paneline erişimle ilgili açıklamalar için tıklayınız.

Saygılarımızla,

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği