11.05.2018
Sayın Üyemiz;
Birliğimiz Üyesi Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları, Gayrimenkul Değerleme Uzmanları ve Konut Değerleme Uzmanları; T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Seri: VIII, No:35 sayılı “Sermaye Piyasası Mevzuatı Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme Hizmeti Verecek Şirketler İle Bu Şirketlerin Kurulca Listeye Alınmalarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ” (Tebliğ) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) “Bankaların Değerleme Hizmeti Almaları ve Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” (Yönetmelik) çerçevesince değerleme hizmeti vermektedir.
Tebliğin “Mesleki özen ve titizlik ilkesi” başlıklı 14’üncü maddesi; “Gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışan değerleme uzmanları ile konut değerleme uzmanları; değerleme görevinin planlanması, yürütülüp sonuçlandırılması ve değerleme raporunun hazırlanması safhalarında gerekli mesleki özen ve titizliği göstermek zorundadırlar. Özen ve titizlik, dikkatli ve basiretli bir uzmanın aynı koşullar altında ayrıntılara vereceği önemi, göstereceği dikkat ve gayreti ifade eder. Gerekli özen ve titizliğin asgari kıstası, değerlemeye ilişkin Kurul düzenlemelerine eksiksiz uyulmasıdır. Buna göre, değerleme uzmanı ve konut değerleme uzmanı değerleme faaliyetini gerektiği şekilde planlamak, program yapmak, yeterli miktarda, uygun nitelikte ve güvenilir bilgi ve belge toplayarak inceleme yapmak, düzenli çalışma kâğıtları hazırlamak ve görüşünü, özen ve titizlikle düzenleyeceği değerleme raporunda açıklamak zorundadır.”
hükmünü içermektedir.
Yönetmeliğin “Mesleki özen ve titizlik” başlıklı 7’nci madde birinci fıkrası ise; “Değerleme hizmetini gerçekleştirenler, değerleme hizmetinin planlanması, yürütülmesi, sonuçlandırılması ve raporun hazırlanması safhalarında gerekli mesleki özen ve titizliği göstermek zorundadır. Mesleki özen ve titizlik, değerleme kuruluşu personelinin aynı koşullar altında ayrıntılara ve bulgulara vereceği önemi, göstereceği dikkat, hassasiyet, gayret ve değerleme standartlarına uyum derecesini ifade eder. Mesleki özen ve titizliğin asgari ölçütü bu Yönetmelikte ve Değerleme Tebliğinde belirtilen usul ve esaslara eksiksiz uyulmasıdır.”
hükmünü içermektedir.
17 Şubat 2016 tarihinde TDUB Değerleme Uzmanları Komitesi Birlik Başkanlığı tarafından Birliğimiz Üyesi Değerleme Kuruluşlarının gayrimenkul değerleme faaliyetleri kapsamında alacakları destek hizmetlere ilişkin esasların belirlenmesi hususunda görüş oluşturmak üzere görevlendirilmiş, görevlendirme ve esaslara ilişkin referanslar Birliğin www.tdub.org.tr adresinde yayımlanmıştır.
Değerleme Uzmanları Komitesi, sektörden alınan görüşler ve yapılan çalışmalar sonucunda hazırladığı raporu toplantı tutanağı ile birlikte Birlik Yönetim Kuruluna iletmiştir.
Birlik Yönetim Kurulu, Değerleme Uzmanları Komitesinin raporu, uluslararası değerleme standartları ve mevzuatlarda tanımlanan “Mesleki Özen ve Titizlik” ilkesi çerçevesince, Birliğimiz Üyesi Gayrimenkul Değerleme Uzmanları ve Konut Değerleme Uzmanları tarafından Bankalara verilecek değerleme hizmetlerinde; değerleme hizmetinin planlanması, yürütülmesi, sonuçlandırılması ve raporun hazırlanması süreçlerini tüm yönleri ile değerlendirmiştir.
Bankalara verilecek değerleme hizmetlerinde Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının ve Konut Değerleme Uzmanlarının bir aylık dönemde 60 adetten fazla rapor hazırlaması durumunda; uluslararası değerleme standartları ve mevzuatla belirlenen mesleki özen ve titizlik ilkesi gereklerinin yerine getirilmesinden uzaklaşılacağı, böyle bir durumun mesleki risklere ve yapılan değerleme faaliyetinde hatalara meydan verebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
SPK ve BDDK ile yapılan görüşmelerde; gerek sermaye piyasası, gerekse bankacılık sektöründe, gayrimenkul fiyatlarındaki hareketliliğin yoğun olarak izlendiği bu dönemde, değerleme sektörüne yönelik güvene duyulan ihtiyacın önemini artırdığı sıkça dile getirilmektedir. Bu çerçevede mesleğimize duyulan güveni sarsacak risklere karşı önlem alınması, mesleki faaliyetlere daha fazla özen ve dikkat gösterilmesi hususunda üyelerimizin bilgilendirilmesi ve değerleme faaliyetlerinin daha yakından izlenmesi gündem bulmuştur.
Bu kapsamda Birlik Yönetim Kurulu, Birliğimiz Üyesi Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının ve Konut Değerleme Uzmanlarının Bankacılık sektörüne yönelik olmak üzere,
- Üçer aylık dönemler baz alınarak 180’den fazla değerleme raporu hazırlayan Birliğimiz Üyesi Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının ve Konut Değerleme Uzmanlarının, TDUB Gayrimenkul Bilgi Merkezi tarafından tespit edilip Birliğe raporlanmasına,
- Üç aylık sürelerin Ocak, Şubat, Mart – Nisan, Mayıs, Haziran – Temmuz, Ağustos, Eylül – Ekim, Kasım, Aralık olarak belirlenmesine,
- Söz konusu süreler içerisinde 180’den fazla değerleme raporu hazırlayan üyelerin hazırladığı değerleme raporlarının kapsamlı olarak incelenmesine, inceleme süreç ve sonuçları ile ilgili sürekli olarak düzenleyici kuruluşların bilgilendirilmesine,
- Uygulamaya 01.07.2018 tarihinden sonra hazırlanan değerleme raporları esas alınarak başlanılmasına,
- Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları, Gayrimenkul Değerleme Uzmanları ve Konut Değerleme Uzmanları ile ilgili yukarıda ifade edilen süre ve sayıdan bağımsız olarak Birliğin sürdürdüğü olağan denetimlere devam edilmesine,
- Söz konusu durumun Birlik Üyelerine duyurulmasına,
Karar vermiştir.
Bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla,
Doruk Karşı
Genel Sekreter