Birliğimiz Üyeleri ile Değerleme Kuruluşlarının TAKBİS’e Online Erişimine Dair Açıklamalar -21 Ekim 2013

21.10.2013

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere, Birliğimiz ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 08.03.2013 tarihli protokol ile Birliğimiz üyelerinin tapu sicil ve kadastro verilerine TAKBİS aracılığıyla elektronik ortamda ulaşmalarına dair işbirliği yapılmasına karar verilmiştir. Söz konusu protokol hükümlerine uygun olarak Birliğimiz ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar son aşamasına getirilmiş olup üyelerimizin ve değerleme kuruluşlarının TAKBİS’e elektronik ortamda ulaşmalarına dair uygulamanın çok kısa süre içinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından duyurularak başlatılacağı tarafımıza bildirilmiştir. Böylece ülkemizde ilk kez tapu sicil ve kadastro verilerine uzaktan online erişim değerleme sektörü için düzenlenmiş olacaktır.

TAKBİS’e elektronik ortamda erişime dair aşağıdaki konuları Birliğimiz üyelerinin dikkatine önemle sunar, uygulamada aksaklıklarla karşılaşmamak için belirtilen hususlarda gereğinin yapılmasını önemle ve ivedilikle bilgi ve değerlendirmelerinize rica ederiz.

Bu çerçevede, Protokol ve esasları karşılıklı olarak Birliğimiz katkıları ile hazırlanmış olmakla beraber; Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün uygulamanın yaygınlaştırılmasının Tapu Sicil Müdürlüklerine ne zaman ve ne şekilde bildireceği hususu TKGM’nin yetki ve görev alanında olması nedeni ile Birlik üyelerimizin, uygulamanın yaygınlaştırılması anında sorun yaşamaması için acilen aşağıda belirtilen bilgi ve belgeleri, hem elektronik ortamda info@tdub.org.tr adresine e-posta ile, hem de imzalı üst yazı ile birlikte Birliğimiz merkezine ulaştırması gerekmektedir.

Birliğimiz Üyeleri ile Değerleme Kuruluşlarının TAKBİS’e Online Erişimine Dair Açıklamalar ve İvedilikle İstenen Bilgiler

1) TAKBİS’e elektronik ortamda ulaşım e-devlet şifresi ile sağlanacaktır. Bu nedenle sisteme erişmesi istenen kişilerin e-devlet şifrelerini ivedilikle almaları, daha önce e-devlet şifresi alanların ise şifrelerinin güncelliğini kontrol etmeleri ivedilikle gerekmektedir. E-Devlet şifresine dair bilgilere www.turkiye.gov.tr  adresinden erişilebilmektedir.

2) Birliğimiz ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında yapılan işbirliği ile ülkemizde ilk kez değerleme sektörü için uygulanacak, tapu sicil ve kadastro verilerine uzaktan online erişim sistemi geliştirilerek yaygınlaştırılacak bir uygulama olacaktır. Bu nedenle Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü nezdindeki sistemin kapasitesi nedeniyle uygulama pilot şekilde sadece değerleme kuruluşları için başlayacak, daha sonra kısa süre içerisinde bireysel değerleme uzmanı üyelerimize de açılacaktır.

3) Tapu sicil kayıtlarına elektronik ortamda erişim, bireysel değerleme uzmanı üyelerimizin kendi e-devlet şifreleri ile yapılacaktır. Değerleme kuruluşları ise Şirket adına işlem yapacak değerleme uzmanlarının e-devlet şifresi ile giriş yapabileceklerdir. Her iki şekilde de Birlik üyesi olmayan kişilere protokol gereği giriş izni verilmeyecektir. Yukarıdaki maddede açıklandığı üzere sistemin kapasitesi nedeniyle şimdilik sadece değerleme kuruluşlarının bildirdiği değerleme uzmanları sistemden yararlanabilecektir.

Bu nedenle, değerleme kuruluşlarının sistemden yararlanmasını istedikleri en çok 3 sorumlu değerleme uzmanı veya değerleme uzmanı Şirket yetkililerini gösterir bilgileri ekteki tablo (ek-1) formatında doldurarak Birliğimize elektronik ortamda 25 Ekim 2013 Cuma, saat 17:00’ye kadar iletmeleri gerekmektedir.

4) Bilindiği üzere şimdilik TAKBİS nezdinde taşınmazın proje bilgileri elektronik ortamda yer almamaktadır. Bu nedenle projelerin elektronik ortamda izleneceği bir sistemin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilinceye dek, önceden olduğu üzere proje inceleme işlemi elektronik ortamda yapılan başvurunun devamı kabul edilerek tapu müdürlüğünün fiziki ortamında gerçekleştirilecektir. Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, yani TAKBİS’ten online olarak bilgilerine erişilmiş taşınmazın proje bilgilerinin bizzat tapu müdürlüğünde incelenmesi taleplerinde, talepte bulunan kişi ile taşınmazın TAKBİS’ten bilgilerine erişen kişilerin illiyet bağının kurulabilmesi için Birliğimiz internet sayfasında bir liste yayımlanacaktır. Bu listede yer alan kişiler ile bizzat tapu müdürlüklerinde işlem yapmaya çalışan kişiler karşılaştırılacaktır.

Bu nedenle tapu müdürlüklerinde işlem yapmaya yetkili kılınmış değerleme kuruluşu temsilcilerinin bilgilerinin ekteki tablo (ek-2) formatında doldurarak Birliğimize elektronik ortamda 25 Ekim 2013 Cuma, saat 17:00’ye kadar iletmeleri gerekmektedir.

5) Protokol hükümleri gereğince elektronik ortamda tapu sicil bilgilerine erişimlerine olanak sağlanacak değerleme uzmanları ve değerleme kuruluşlarını belirleme yetki ve sorumluluğu Birliğimize verilmiş olduğundan; Birliğimize aidat veya katkı payı borcu bulunan üyelerimiz ile değerleme kuruluşları sistemden yararlanamayacaktır. Bu nedenle Birliğimize karşı yasal ödentilerini tamamlamamış olup sistemden yararlanmak isteyenlerin bu yükümlülükleri ivedilikle tamamlamaları gerekmektedir.

6)  Alınan verilerin amaç dışı kullanımından doğacak her türlü hukuki sorumluluk sistemden bilgi alan değerleme kuruluşu ve/veya değerleme uzmanına ait olacaktır. Bu hususta sistemden yararlanacak ilgililerle Birliğimiz arasında, sistemin başlamasıyla birlikte bir sözleşme yapılarak ilgilerden taahhütname ve teminat niteliğinde bir sisteme giriş ücreti alınacaktır.  Bunlara dair hususlar daha sonra duyurulacaktır.

7) Uygulamanın başlamasıyla birlikte taşınmaza ilişkin sorgulamalar Birliğimiz tarafından ücretlendirilecektir. Uygulamanın ilk kez başlaması aşamasında şimdilik sadece Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne döner sermaye katkı payı yine bankalara elektronik ortamda yatırılabilecektir. Uygulamanın diğer evrelerinde Birliğimiz tarafından da tüm sorgulamalar ücretlendirilecektir.

8)  Tapu sicil ve kadastro verilerinden uzaktan online olarak yararlanılmasına dair diğer hususlar ayrıntılı olarak hem Birliğimiz hem de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından duyurulacaktır.

9) Uygulama başarı ile yürütülünceye kadar mevcut uygulamanın devamı konusunda Tapu ve Kadastro Müdürlükleri yazılı olarak bilgilendirilecek ve Bölge Müdürleri de tedbir alma konusunda yetkili kılınacaktır.

Ekler:

Ek-1 : Değerleme Kuruluşu Takbis Talep Formu