Bilirkişilik Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi - 4 Kasım 2016

04.11.2016

Sayın Üyelerimiz,

18.05.2015 tarihinde T.C. Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü tarafından görüşe açılan Bilirkişilik Kanun Tasarısı Taslağı, 16.02.2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararına istinaden 04.03.2016 tarihinde T.C. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine, Kanun Tasarısı olarak iletilmişti.

Bilirkişilik Kanun Tasarısı Taslağı’nın görüşe açılması itibariyle, Değerleme Uzmanlarının hak ve yararlarının korunması amacı gözetilerek Yönetim Kurulumuz, Üyelerimiz ve Mesleki Çalışma Komitelerimizin katkıları ile oluşturulan Birliğimiz görüşleri T.C. Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü’ne gönderilmişti.

Kanun Tasarı Taslağı ile ilgili görüş yazımıza istinaden gerek T.C. Adalet Bakanlığı nezdinde gerekse Kanun Tasarı Taslağının görüşüldüğü TBMM Komisyon ve Alt Komisyonlarında Birliğimiz görüşleri gerekçeleri ile ifade edilmiştir. Uzun ve yoğun bir çalışmanın sonunda Bilirkişilik Kanunu, Değerleme Uzmanları hakkında önemli kazanımlar içerecek şekilde 03.11.2016 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiştir.

Bilirkişilik Kanununu etkileyen ilgili Kanun maddeleri kapsamında Kamulaştırma davalarında taşınmaz malın bedel tespiti, Uluslararası Değerleme Standartları çerçevesinde gerçekleşecektir. Bilirkişi Kurulu’nun üye sayısı 5 kişiden 3 kişiye düşecek ve Bilirkişilerden biri taşınmaz geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış uzmanlar ya da Gayrimenkul Değerleme Lisansına sahip Değerleme Uzmanları arasından seçilecektir.

Bilirkişilik Kanununun yürürlüğe girmesi ile Değerleme Mesleği ve Üyemiz Değerleme Uzmanları adına önemli kazanımlar elde edilecektir. Birliğimize görüş ve önerileri ile destek veren tüm Üyelerimize, Mesleki Çalışma Komitelerimize uzun süren mesai içerisinde yoğun çaba gösteren Yönetim Kurulumuza ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği