2016 yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esaslarına Dair Birliğimiz Görüşü Hakkında Önemli Bilgilendirme - 23 Aralık 2015

23.12.2015

Değerli Üyelerimiz - Sayın İlgililer

2016 yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esasları (Asgari Ücret Tarifesi) dâhil mesleğe ve sektöre yönelik düzenleme ve uygulamalar, salt Birliğimizin görüşleri ile belirlenmemektedir. Bir başka anlatımla, Birliğimiz söz konusu alanlarda düzenleme yapma yetkisine sahip değildir. Birden fazla tarafın müzakere ettiği bir sürecin içerisinde Birliğimiz görüşlerini iletmektedir. Mevzuat gereği söz konusu alanlarda düzenleme yapma yetkisine sahip olmamaktadır.

Birliğimizin, Asgari Ücret Tarifesi hakkında hazırladığı görüş yazısı, Birliğimiz Üyelerinin görüşleri çerçevesinde oluşturulmuştur. Bu amaçla 18.09.2015 tarihli duyurumuz ile Üyelerimizin görüşleri talep edilmiş, Birliğe ulaşan görüşler konsolide edilmiştir. Konuya dair yurtiçi ve yurtdışı örnekler analiz edilerek Birliğimizin görüşü oluşturulmuş ve 18.12.2015 tarih 639 sayı numaralı yazımız ile Sermaye Piyasası Kuruluna iletilmiştir.

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan Asgari Ücret Tarifesi Taslağını, Birliğimiz tarafından hazırlanmış gibi göstererek ağır şekilde eleştirenleri izliyoruz. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan bu tip eleştiriler anlaşılabilmektedir. Ancak iyiniyetli olmayan ve Birliğimize bu konuda ağır ithamlarda bulunan ve eleştiri sınırını aşan tüm haksız ithamlar dikkatle izlenerek gerektiğinde yasal işlemler başlatılacaktır.

Daha öncede ifade ettiğimiz üzere, bir meslek birliği olarak Birliğimizin önceliği hiçbir zaman sadece üyelerinin faaliyetlerinden elde edeceği gelir olmamıştır. Birliğimiz bağımsız, tarafsız ve bilimsel bir değerleme faaliyeti yapılabilmesi için başta değerleme hizmet bedellerinin değerine ulaştırılması olmak üzere gerek sektörün kendisi gerekse ilgili kamu kuruluşları ve değerleme hizmet alıcıları nezdinde birçok alanda iyileştirmeler yapılması gerektiğini ısrarla savunmaktadır. Birliğimiz 2016 yılı Asgari Ücret Tarifesi Taslağına aynı bakış açısıyla yaklaşmış, sektöre dair bazı öz düzenleme ve disiplin hamlelerinin yapılabilmesi, rapor itiraz ve yeniden değerlendirme taleplerinin karşılanabilmesi, sektörden beyin göçünün durdurulması, Değerleme Kuruluşlarını kuran nitelikli iş gücü ve insan kaynağının sektörden bir an önce çıkma isteğinin durdurulması gibi amaçlarla Asgari Ücret Tarifesine hassasiyet göstermiş ve bu hassasiyetle görüşünü oluşturmuştur.

Not: Birliğimiz, Statüsü ve dahil olduğu bürokrasi içerisinde Sermaye Piyasası Kurulu nezdinde tüm girişimlerde bulunmuştur. Asgari Ücret Tarifesi ile ilgili Birlik görüşü haricinde görüş vermek isteyen Üyelerimiz, arzu etmeleri dahilinde görüşlerini doğrudan Sermaye Piyasası Kuruluna iletebilirler.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği