2016 yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esasları ile Belirlenen Değerleme Ücretlerine Gayrimenkul Bilgi Merkezi Payı Eklenmesi Hakkında - 31 Aralık 2015

31.12.2015

Sayın Üyemiz,

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu 76’ncı maddesi 6’ncı fıkrası hükümleri kapsamında, Birliğimiz Üyelerinin müşterilerine vereceği değerleme hizmetlerine ilişkin ücretlerin tutarlarına ve sınırlarına ilişkin esaslar yıllık olarak Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından belirlenmekte ve Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esasları (Asgari Ücret Tarifesi) olarak Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmektedir.

2016 yılı için uygulanacak Asgari Ücret Tarifesi, Kurulun 28.12.2015 tarih 36/1712 sayılı Kurul Kararı ile belirlenmiş, 30 Aralık 2015 tarih ve 29578 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

2016 yılı için uygulanacak Asgari Ücret Tarifesi’nin “Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Uygulama Esasları” bölümü 2 ve 3’üncü maddeleri ile düzenlendiği üzere, Birliğimiz Üyeleri tarafından verilecek değerleme hizmetlerine, Asgari Ücret Tarifesinde yer verilen her bir kalem için belirlenen değerleme ücretine, her bir değerleme raporu için KDV hariç 1 (bir) Türk Lirası gayrimenkul bilgi merkezi payı eklenmesi hususu düzenlenmiştir.

“2) Ekli tarife ile belirlenen asgari ücret ve masraf tutarları sadece verilecek değerleme hizmetine ilişkin olup, hizmetin verilmesi için gereken ulaşım masrafları ile bu hizmetin verilebilmesi için zorunlu olan bilgi ve belgelerin temininde resmi kurumlara yapılan harç ve benzeri ödemeler, işbu esaslarda belirtilen gayrimenkul bilgi merkezi payı ile KDV ve diğer vergiler gibi ek ücret ve masraflar tahsil edilecek asgari ücrete dâhil edilemez, ayrıca ödenir.

“3)İşbu esaslar çerçevesinde ekte yer alan asgari ücret tarifesi uygulanarak hesaplanacak değerleme hizmetlerine ilişkin ücretlere değerleme raporu başına 1 (bir) Türk Lirası gayrimenkul bilgi merkezi payı eklenir. Söz konusu tutarlar Birliğin belirlediği esas ve yöntemlere göre Birlik üyelerince Gayrimenkul Bilgi Merkezine aktarılır.

Birliğimiz, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 76’ncı maddesi 4’üncü fıkrası ve Birliğimiz Statüsü’nün (Statü) “Birliğin görev ve yetkileri” başlıklı 7’nci maddesi ile “Üyelerinin faaliyetlerini kolaylaştırmak ve değerlemenin kalitesini artırmak üzere bölgesel ve ülke genelinde gayrimenkul değerleri konusunda veri analiz raporları oluşturmak ve yayımlamak amacıyla gayrimenkul bilgi merkezi kurmak.” ile görevlendirilmiştir. Bu kapsamda Birliğimiz bünyesinde Gayrimenkul Bilgi Merkezi kurulmuştur.

Asgari Ücret Tarifesi 01.01.2016 tarihi itibariyle uygulamaya geçecektir. Birliğimiz Üyelerinin, 01.01.2016 tarihi itibariyle Gayrimenkul Bilgi Merkezi paylarını, düzenleyecekleri faturalara her bir değerleme raporu için 1 TL+KDV olarak ilave ederek tahsil etme ve Gayrimenkul Bilgi Merkezine aktarma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu nedenle 01.01.2016 tarihinden itibaren Üyelerimizin Asgari Ücret Tarifesi kapsamına giren konularda düzenleyecekleri faturalarda değerleme ücretine, Asgari Ücret Tarifesi gereği müşteriden tahsil edilmesi gereken diğer masraflara ilave olarak her bir rapor için de 1 TL+KDV Gayrimenkul Bilgi Merkezi payı yer alacaktır. Söz konusu tutarlar Üyelerimizce tahsil edildikten sonra fatura karşılığı Gayrimenkul Bilgi Merkezine aktarılacaktır. Bununla birlikte Asgari Ücret Tarifesinde yer alan Gayrimenkul Bilgi Merkezi payının Birlik Üyelerince Gayrimenkul Bilgi Merkezi’ne aktarılmasına yönelik esas ve yöntemler Birliğimiz tarafından ayrıca duyurulacaktır.

Uygulamaya yönelik hazırlıkların tamamlanabilmesi adına değerleme hizmet alıcısı konumunda olan Bankaların, Asgari Ücret Tarifesinde yer verilen her bir kalem için belirlenen değerleme ücretine, her bir değerleme raporu için KDV hariç 1 (bir) Türk Lirası Gayrimenkul Bilgi Merkezi payı eklenmesi yönünde yapılan düzenlemeye uyum sağlaması hususunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na, Türkiye Bankalar Birliği’ne ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne yazı ile bilgi verilmiştir.

Gayrimenkul Bilgi Merkezi paylarının tahsil edilememesi veya eksik tahsil edilmesi, Asgari Ücret Tarifesine ve sermaye piyasası mevzuatına aykırılık teşkil edecektir. Yapılacak kapsamlı ve çapraz incelemelerde eksik tahsilatların ortaya çıkacak olmasından dolayı hukuki ve mali bir sorumluluk oluşturmamak için 01.01.2016 tarihinden itibaren Asgari Ücret Tarifesine konu olan her bir değerleme raporu için müşterilerinizden KDV hariç 1 TL tahsil edilmesi hususunda gerekli özen ve hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederiz.

Saygılarımızla,

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği

 

Konu ile ilgili bilgilendirme yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.