11.Olağan Genel Kurul Aday Başvuruları Hk. - 15.06.2021

15.06.2021

Sayın Üyemiz,

04.06.2021 tarihinde gerçekleşeceği ilan edilen ve sonrasında T.C. İçişleri Bakanlığının 01.06.2021 tarihli “Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri” konulu Genelgesinde yer alan “Toplantı/Etkinliklikler ile Nikahlar/Düğünler ve Ziyaretler” başlıklı 6’ncı madde birinci fıkrası “Dönemsel açıdan zorunluluk taşıyan spor kulüplerinin genel kurulları hariç olmak üzere sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dâhil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikleri 15 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecektir.” hükmünden dolayı, mücbir sebeple 16.06.2021 tarihine ertelenmiştir. Bu sebeple toplantı yeri, tarihi, saati, gündemi ve hazirun listesi değiştirilmemiş, yeni bir genel kurul takvimi başlatılmamıştır.

Birliğimiz yönetim organlarında görev alacakların seçimlerinin de gerçekleştirileceği Onbirinci Olağan Genel Kurul toplantısı, 16.06.2021 Çarşamba günü saat 09:00’da “Merdivenköy Yolu Caddesi No:12 Kat:3 Küçükbakkalköy 34750 Ataşehir/İstanbul” adresinde, bu toplantıda yeterli çoğunluğun sağlanamaması durumunda ikinci toplantı 03.07.2021 Cumartesi günü saat 09:00'da “T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü Küçükbakkalköy Mah. Merdivenköy Yolu Caddesi No:9 Ataşehir / İstanbul” adresinde gerçekleştirilecektir.

Birlik Statünün 15’inci madde ikinci fıkrası; “Bağımsız üyeler dışında yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin komitesi üyeliğine aday olanlar adaylıklarını, seçimin yapılacağı Genel Kurulun ilk toplantı tarihinden önceki gün mesai saati bitimine kadar Birliğin belirleyeceği esas ve usuller çerçevesinde Birliğe bildirir.” hükmündedir. Anılan hüküm ve aday başvuru formları Birliğin www.tdub.org.tr internet adresinden yayımlanmış olup seçimlerde aday olacak kişiler 03.06.2021 tarihi mesai saati sonuna kadar başvurularını gerçekleştirmiştir.

Adaylık başvurusunda bulunanların listesine buradan ulaşılması mümkündür.

Birlik Statüsünün 16’ncı madde dördüncü fıkrası; “Aynı değerleme kuruluşunda çalışanlar ile değerleme kuruluşları, yönetim ve denetleme kurulu üyesi veya tüzel kişi temsilcisi olarak aynı anda yönetim kurulunda ve/veya denetleme kurulunda yer alamazlar. Bu hüküm, aralarında herhangi bir şekilde iş ve ortaklık ilişkisi veya üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlık bulunan gerçek kişi Birlik üyeleri için de geçerlidir. Her ne surette olursa olsun böyle bir durumun oluşması halinde bu durumda olan üyeler içinde en fazla oyu almış olan üyenin veya tüzel kişi temsilcisinin görevi devam eder, diğer üyenin veya tüzel kişi temsilcisinin üyeliği düşer ve geriye kalan sürenin tamamlanmasına kadar en yüksek oyu almış yedek üyenin üyeliği devam eder.” hükmündedir.

Birlik Statüsünün “Denetleme kurulu” başlıklı 20’nci maddesi birinci fıkrası Denetleme kurulu, genel kurul tarafından yönetim kurulu üyesi olmayan değerleme uzmanı adaylar arasından seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Aynı değerleme kuruluşundan birden fazla kişi aynı anda denetleme kurulunda yer alamaz. (2) Adaylar aldıkları oyların sayısına göre sıralanır ve en çok oy alandan başlanmak üzere asıl ve yedek üyeler belirlenir. Asıl ve yedek üyelerin belirlenmesi sırasında, eşit miktarda oy alan üyeler arasından seçim yapılmasının zorunlu olması halinde, kura çekme yöntemi uygulanır.” hükmündedir.

Statünün 15’inci madde birinci fıkrası düzenlemeleri çerçevesince seçimler Yüksek Seçim Kurulu tarafından gerçekleştirilecektir. Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip, sandık kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanacaktır. Birleştirme tutanağının düzenlenmesinden itibaren iki iş günü içerisinde seçimlere yapılacak her türlü itiraz hâkim tarafından aynı gün incelenecek ve kesin olarak karara bağlanacaktır.

Aday olunan kategoriler çerçevesince, aldıkları oylar sonucunda birleştirme tutanağına göre asıl ve yedek üye olabilecek kişiler, yukarıda yer verilen Statünün 16’ncı madde dördüncü fıkrası ve 20’nci madde birinci fıkrası düzenlemeleri gereği Birlik Üyelerinin sicil bilgilerinin kayıt altına alındığı Üye Yönetim Sistemi’nde yer alan kayıtlar çerçevesince değerlendirilecektir. Anılan değerlendirmenin birleştirme tutanağının düzenlenmesinden sonra yapılacak olmasının nedeni, Statü düzenlemelerine aykırılık durumunun ancak birleştirme tutanağının düzenlenmesinden ortaya çıkması ve tespit edilecek olmasıdır. Adayların, yukarıda yer alan Statü düzenlemeleri çerçevesince asıl ve/veya yedek üye olamayacağı sonucunun çıkması durumunda söz konusu husus Yüksek Seçim Kuruluna ve Birlik Statüsünün 13’üncü madde beşinci fıkrası hükümleri çerçevesince Sermaye Piyasası Kuruluna bildirilecektir.

Birlik Statüsünün 13’üncü madde beşinci fıkrası “Genel kurul kararları, Kurulun onayı ile bu onayın gecikmesi halinde ise, genel kurul kararlarının Kurula sunulmasını izleyen bir ay içinde yürürlüğe girer. Kararın tümünün veya bazı maddelerinin onaylanmaması, genel kurulun yeni bir karar vermesini gerektiriyorsa, bu takdirde genel kurul, Kurul tarafından bu durumun Birliğe bildirildiği tarihten itibaren, on beş gün içinde olağanüstü toplantıya çağrılır.” hükmündedir. İlgili düzenleme ile belirlendiği üzere genel kurul kararları, Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına tabidir. Genel kurul kararlarının onaylandığı tarihe kadar mevcut Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Komitesi üyeleri görevlerine devam edecektir.

 

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği